Liikunnasta. Ex-Liverpool-pelaajan Addisonin tauti /About exercise. Ex-Liverpool player with Addison´s (FIN/ENG)

Luin Addisonin tauti -uutisen Iltalehdessä 30.12.2022, että Ex-Liverpool-jalkapallopelaaja Jay Spearing on sairastunut Addisonin tautiin. Kuuluisat Addisonin tautia sairastavat tuovat harvinaisen sairauden julkisuuteen ja ihmisten tietoisuuteen. Toivon Jaylle kaikkea parasta uuden elämän Addisonin kanssa aloittaessaan!

Wikipedia: “Jay Spearing against Fulham, 01/05/2012.”

Jay Spearingin Addisonin tauti todettiin rutiiniverikokeissa, joissa sairaus paljastui, hänen onnekseen, juuri ennen kuin tilanne olisi johtanut Addisonin kriisiin. Addisonin kriisi on välitöntä henkeä uhkaava tilanne Addisonin tautia sairastaville!

Addisonin tauti ja oman kehon tunteminen

Addisonin tauti ei valikoi ihmisiä, eli ihminen ei voi aiheuttaa itselleen Addisonin tautia. Siksi myös muuten täysin terveet ja liikunnalliset ihmiset sairastuvat Addisonin tautiin. Suomessa todetaan vuosittain 50-70 uutta tapausta.

Koska blogin aiheeni on urheilijan sairastuminen, haluan kertoa, että liikunta on mahdollista Addisonin taudin kanssa. Se vaatii kuitenkin oman kehon tuntemista ja se taito paranee ajan myötä – ole sinnikäs, älä luovuta, keho kertoo, mitä se tarvitsee ja rääkkiiä en suosittele, vaan hidasta aloittamista, jos liikunta ei ole vielä elämäntapa.

Liikunta primäärin Addisonin taudin kanssa

Kerron asian omasta näkökulmastani ja kokemuksistani primääriä Addisonin tautia sairastavana, eli siitä, että Addisonin tautia sairastavan keho ei tuota kehon stressitilaan joutumisesa vaadittavaa kortisolihormonia, vaan sairastava joutuu korvaamaan sen hormonikorvaushoidolla, hydrokortisonitableteilla.

Kun treenaan suhteellisen kovaa omaan kuntoon nähden esim. juoksen 8 km kilometriä tai treenaan 20 kg kahvakuulalla 30 minuuttia tai teen taijia pari tuntia, otan lisähydrokortistoniannoksen, joka useimmiten on 5 mg. Otan lisähydrokortisonia treeniä ennen, sen aikana tai jälkeen riippuen siitä millainen päivän kuormitus muutenkin on ollut ja silloisesta olosta. Treenin yhteydessä voi siis kulua 5mg – 10mg välillä riippuen kuormituksen rankkuuden tasosta ja suorituksen pituudesta. Huom! pyydä omalta lääkäriltäsi henkilökohtaiset neuvot itsellesi.

Lisähydrokortisoniannos riippuu henkilön kyvystä käsitellä stressiä liikunnan aikana ja palautuessa. Itse olen tietoinen siitä, että pärjään välillä pienelläkin lisähydrokortisoniannoksella, koska olen fyysisesti hyvässä kunnossa, osin jopa kiitettävässä ikääni (41) nähden. Perusannokseni on herätessä 10 mg ja kello 14.00 5 mg ja 17.00 2,5-5 mg (noin 80 kg/178 cm). Kaikillle liikuntaa aloittaville Addisonin tauti potilaille haluan kertoa seuraavaa:

  • Harrasta liikuntaa, älä luovu liikunnasta, vaan aloita liikunta, sillä hyvä fyysinen kunto auttaa stressin käsittelyssä, eli on hyväksi Addisonin tautia sairastavalle, eli lisähydrokortisonin tarve voi jopa pienetä kunnon kohotessa.
  • Kuuntele kehoa: lisähydrokortisonia voi ottaa suoritusta ennen(itse otan useimmiten noin 30 min ennen), suorituksen aikana tai suorituksen jälkeen(joskus jos vedän tosi kovan treenin ja keho oirehtii).
  • Lisähydrokortisoniannoksen tarve on yksilöllinen 100 %, eli kaverille kilauttaminen ei tässä auta, mutta asiantuntijalääkäriltä kannattaa kysyä!
  • Älä ikinä luovuta, Addisonin tauti ei ole tekosyy sille, että ei voisi liikkua, pikemminkin anna sairauden olla motivaattorisi! Omaan tahtiin, omaa juttua.

Sinun Addison-soturi ja Apeced ja Addison ry:n hallituksen varajäsen Tuukka

About exercise. Ex-Liverpool player Jay Spearing got Addison´s

I read an Addison´s Disease news on a widespread Finnish media Iltalehti on 30th of December about Jay Spearing and ex-Liverpool football player as he got sick with Addison´s Disease. Famous people with Addison´s Disease bring this very rare disease to wider audience. I wish Jay all the best with his life with Addison´s!

Jay Spearings Addison´s Disease was found in routine blood tests. Good for him they spotted Addison´s disease before it evolved into an Addison´s crisis. Addison´s crisis (adrenal crisis) is a life threatning condition for people with Addison´s Disease!

Exercise and Addison´s Disease (extra hydrocortisone)

Addison´s Disease does not pick certain people, it means one can not make oneself sick with Addison´s. Therefor othervise healthy and sporty people can get sick with Addison´s Disease. In Finland we have 50 to 70 new cases per year.

Because this blog post is about an athlete getting sick, I want to tell that exersise is possible with Addison´s disease. It requires good knowledge and sense of one´s own body and functions and this skill gets better in time – be persistent, don´t give up, your body tells you what it needs and I don´t recommend pushing yourself to the limits but a soft start if excersise is not yet your lifestyle.

Extra hydrocortisone dosing with excersise

I will write from my point of view as I live with Primary Addison´s, as how it is with Addison´s Disease: your body does not cope with stress with sufficent cortisol hormone but one must eat hydrocortisone (hormone replacement therapy) to cope with stress from sports.

If I run 8 km or have a 30 min training with a 20 kg kettlebell or do two hours of tai chi I take extra hydrocortisone, usually 5 mg (or even 7,5 – 10 mg if the training goes on and on), before or after training depending on how the day is or how I feel. Talk with your doctor about your personal extra hydrocortisone dosing.

Amount of extra hydrocortisone depends on how one´s body can cope with extra stress of exercising during training and after. I am aware of fact that I manage with moderately small extra dosing of cortisone because my fitness level is good and in some aspects very good regarding my age (41). My regular dose is 10 mg in the morning and 5 mg at 2pm and 2,5-5 mg at 5pm (around 80 kilos/178 cm) To all Addison´s survivors I want to tell these:

  • Exersise, never give up on it, start exercising, because good physical condition helps you to manage stress which is good for someone with Addison´s Disease and because the dose of extra hydrocortisone can get smaller as your condition gets better. Here, listen to your body!
  • Again, listen to your body: you can take your extra hydrocortisone before, while and after training (I usually take 30 minutes before and rarely sometimes second dose after depending on how I feel and how hard I trained).
  • The dose for extra hydrocortisone is 100 % personal, so ringing a friend wont´t do you any good! Asking a specialized doctor helps.
  • Never give up, Addison´s Disease is not an excuse to not to train, actually it can be a motivator! Own pace, own process.
  • Yours, Addison’s warrior, Apeced and Addison’s vice board member Tuukka

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s